Zašto treba trenirati ako želiš da budeš pametan

trcanje
Viktoria Gavrilina /Shutterstock.com

Postoji mnoštvo razloga za naporne treninge, ali nisu u pitanju samo fizičko zdravlje i dobar izgled. Časopis Medicine & Science in Sports & Exercise je objavio istraživanje koje dokazuje da sport podstiče na efikasan rad i vaš mozak.
Naučnici iz Teksaškog univerziteta u Ostinu su pokušali da pronađu vezu između redovnim kardiotreninzima i kognitivnim sposobnostima kod ljudiju posle 40. U istraživanju su učestvovali 59 ljudi u uzrastu od 43 do 65 godina. 32 od njih su se bavili sportom, dok su 27 više sedeli nego se kretali. Jedna grupa je trenirala 4 dana u nedelji (7 sati nedeljno), druga grupa je trenirala najviše jedan sat nedeljno.
Ona grupa koja se ozbiljnije bavila sportom pokazala je odlične rezultate u testovima koji proveravaju pamćenje i brže je savladala proučavanje komplikovanih pitanja. Srce i krvotok su im funkcionisali bolje nego onima koji su izbegavali fizičku aktivnost.
Doktorka Marta Piron, koja je inicijirala istraživanje, tvrdi da sportisti imaju bolje kognitivne sposobnosti, iako iste obično opadaju posle 40.