Pet načina kako da se otarasite bola bez lekova

Savremeni čovek se odavno navikao na komotni život. Ne umemo i ne želimo da trpimo bol. a i ne moramo. Ipak dešava se da je glavobolja ili neka bolna povreda već tu, a pri ruci nemate ni jednu odgovarajuću tabletu. Umesto da trpite bol iskoristite jedan od pet načina da ga se otarasite snagom sopstvenog mozga.
 1. Popijte čaj ili kafu
  Napici koji sadrže kofein i energetska pića daju energiju i dozvoljavaju da nastavite sa fizičkom aktivnošću bez obzira na bol. Čak i ako je jedini sport kojim se bavite pomeranje kompjuterskog miša, šoljica kafe će pomoći da izbegnete neprijatni osećaj u vratu i zglobovima nakon više radnih sati.
 2. Pregledajte deo tela koji boli
  Panika koja nastaje kad ne možete da objektivno procenite koliko je povreda ozbiljna samo doprinosi bolu. Ako ste u prilici da se ubedite da situacija nije toliko strašna, manje će vas i boleti.
 3. Smejte se!
  Sigurno, kad noću naletite na komodu, nije vam do smeha. Ali nakon što izgovorite sve one reči koje prve padaju na pamet, pokušajte da se nasmejete. 15 minuta iskrenog smeha stimuliše izradu endorfina, tzv. hormona sreće, a to umanjuje bol na oko 10%.
 4. Loš i dobar bol
  Bol ne mora da bude neprijatelj. Ako ga osećate u zubu, služi kao napomena da je došlo vreme za posetu zubara, a upasla mišića posle odlaska u teretanu dokazuje da ste pokrenuli pozitivne procese u organizmu.
  Naučnici su sproveli zanimljiv eksperiment. Podelili su pacijente na dve grupe i svakome jako vezali ruku kanapom. Prvoj grupi su saopštili kako to može da ugrozi mišiće, dok je drugoj saopšteno da će ih to ojačati. Koliko god ponovljen eksperiment, druga grupa je uvek duže i lakše trpela bol.
  Ubedite sebe da vam bol ne škodi već pomaže, i telu će biti mnogo lakše da ga istrpi.
 5. Suočite se sa svojim strahom
  Svaki put kad odemo kod zubara trudimo se da skrenemo pogled sa svih njegovih “sprava za mučenje”. I ozbiljno grešimo u tome. Naučni eksperiment je dokazao da ljudi koji gledaju u nešto neprijatno bolje trpe bol nego oni koji pokušavaju da se usredsrede na mačiće i zalazak sunca. Dakle ako nemate dobar analgetik, uključite neki triler.