Kako sačuvati mozak posle 40?

Šta god nam pričale bake koje danima sedema po klupama, nismo pametniji s godinama. Šta više, ako se ne pobrinete o svojem mozgu već danas, sutra ćete imati dosta problema. Ali evo 4 saveta kako da očuvate brzo i efikasno razmišljanje.

brain
1. Isključute televizor
Ako pogledate film ili dva u toku nedelje, naravno se neće desiti ništa strašno. Ali najbrži put do tupavosti jeste beskonačno menjanje kanala i pomno praćenje rialitija. Ako nam ne verujete, provedite tako desetak dana i shvatićete da vam je mnogo teže da sklopite solidnu rečenicu.
2. Zatvorite novine
Obično kažu kako čitanje razvija mozak ali se to odnosi samo na ono čitanje koje tera vas da razmišljate i zamišljate. Naprotiv publicistika tipa vesti je namerno svrstana kako bi što više uzimali zdravo za gotovo i što manje analizirali. Tako da ne treba preterivati sa novinama.
3. Idite na putovanje
Ako je svaki vaš dan kopija onog juče, mozak će jako brzo postati lenj. Kao što našim mišićima trebaju tegovi, pameti trebaju novi utisci. Idite na putovanja, menjajte put do posla, probajte novu hranu, učite strane jezike ili probajte da crtate. Rutina vodi ka gluposti.
4. Odmarajte
I mozak mora da se odmara, dok kačenje na socijalne mreže je samo dodatna (i često beskorisna) informacija. Da bi sebi o svojoj glavi prijuštili solidan odmor redovno spavajte 7-8 sati. Takođe je lep odmor – posmatranje prirode ili uživanje u društvu voljene osobe.