10 genijalnih saveta za putnike

08

1. Kada rezervišete avionske karte online koristite opciju incognito – neki sajtovi prate vaše posete i mogu da povećaju cenu samo zato što ste se već pojavljivali na toj veb-strani.

2. Najbolji termin za kupovinu karata je utorak (tj. danas) posle 15h. Obično baš u to vreme velike kompanije spuštaju cene kako bi mogle konkurisati sa niskotarifnim prevoznicima.

3. Ako putujete udvoje, zamolite jedno mesto do prolaza, a drugo do prozora. Velike su šanse da ćete onda imati red samo za sebe. A ako se neko pojavi uvek se možete zameniti – mesto u sredini i nije toliko popularno.

4. Pored krila aviona turbulentnost se najmanje oseća, iako je pogled na zemlju možda zaklonjen.

5. Nemojte slagati stvari, rolujte ih – tako će zauzeti manje mesta.

6. Cipele je bolje pakovati odvojeno po kesama, a kragna od košulje se neće izgužvati, ako u nju stavite kaiš.

7. Izbegavajte velikih redova. Sitne stvari koje morate staviti na traku transportera (sat, mobilni telefon itd.) unapred ubacite u torbu i nemojte koristiti prvi toalet na outu ka izlazu. U onom drugom je uvek očigledno manje ljudi.

8. Da ne biste trošili lude pare na vodu na aerodromu, ponesite praznu flašu i napunite je vodom sa česme nakon graničarske kontrole.

9. Stavite na kofer nalepnicu “Krhko”. Obično takav prtljag se tretira posebno nežno, poslednji se utovaruje, dakle prvi stiže na traku izdaje prtljaga.

10. Na povratku kući nemojte vući sa sobom sada već beskorisne novčiće, dajte ih lokalnim prosajcima.